İşyeri
İş Yeri Sigortası nedir?
İçinde bulunduğumuz dönemde, güvenli yaşamı tehdit eden risklerin çoğalması nedeniyle, hayatı her açıdan güvence altına alabilmek için birçok sigorta türü bulunmaktadır. Teminatları dolayısıyla oldukça avantajlı bir sigorta türü olan işyeri sigortası da bunlardan birisidir. Doğal olarak üretim ve ticaret sektöründe faaliyet gösteren herkes,işyeri sigortası nedir ve neleri kapsamaktadır? sorularının cevabını merak etmektedir. |
İşyeri Sigortasının Teminatları
İşyeri sigortasının, her sigorta şirketinde aynı olmak üzere temel teminatları ile, kullanıcıların talebine göre ek teminatlar olmak üzere iki tür teminat bulunmaktadır. Ana teminatlar;
Hırsızlık: İşyeri sigortası teminatları deyince, akla ilk olarak hırsızlık gelmektedir. Sigorta poliçesinde hem hırsızın çaldığı eşyalar hem de binaya girmeye çalışırken etrafa verdiği zararlar teminat altına alınır.
Yer kayması: Sıkça görülen doğal afetlerden birisi olan yer kayması sonucu binalara gelebilecek zararlar, işyeri sigortasıyla maddi güvence altına alınır.
Grev ve lokavt: Çoğu zaman grev, lokavt ya da çeşitli terör eylemleri sonucunda binalar zarar görebilmektedir. Eylem ya da harekete yetkililerin müdahale etmesi anında bina zarar görürse, işyeri sigortası devreye girmektedir.
İnfilak, yıldırım, fırtına: Tüp, doğalgaz ve elektrikli aletlerin sebep olduğu patlama, fırtına sonucu binanın hasar görmesi ve yıldırımın sebep olabileceği maddi hasarlar, işyeri sigortasının teminatları arasındadır.
Dahii su baskını: Su tesisatının patlaması ya da muslukların açık unutulması gibi sebeplerden dolayı bina içinde su baskını oluşması
Kar ağırlığı: Yağan karın, çatıda oluşturduğu baskı ile binanın zarar görmesi de, işyeri sigortasıyla güvence altına alınır.
Cam kırılması, enkaz kaldırma: Cam kırılması ve enkaz kaldırma, poliçe teminatı kapsamında bulunmaktadır. Ayrıca araç çarpması sonucu oluşan hasarlar da, işyeri sigortası kapsamında karşılanmaktadır.
Komşulara karşı sorumluluk, 3. kişilere karşı sorumluluk ve mal sahibine karşı sorumluluk ile de, binaya bağlı hak ve hukuklar teminat altına alınmıştır. Doğal afetlere bağlı olarak işyerinde herhangi bir hasar oluşmuşsa ve bina kullanılamaz duruma geldiyse, bina içinde bulunan işletmeci de binanın kirasını peşin ödemişse, kullanılmayan sürenin kira karşılığı sigorta şirketince karşılanır.
İşyeri sigortasının ek teminatları ise;
Hukuki koruma, para taşıma, ferdi kaza sigortası, iş durması, işyeri değişiklikleri, adres nakli ve işverenin mali sorumluluğudur.
İşyeri Sigortası Primleri, işyerinde yapılacak analizlere göre belirlenmektedir. İşyerinin konumu, çevresi ve faaliyet alanı, poliçe kapsamı ve primler belirlenirken dikkate alınan faktörlerdir
Tasarım ve Programlama: SYSTEM 2000 Bilişim-Danışmanlık